Україна отримала 5 млн євро на розвиток вищої освіти

Україні вдалось отримати окреме вікно від Європейського Союзу. Гроші підуть на фінансування конкурсів за програмою “Еразмус+” на найближчі два роки.

Юрій Рашкевич, заступник Міністерки освіти і науки України розповів детальніше про напрямки, до яких буде залучено ці кошти та подальші пріоритети.

Ми дуже щасливі, що Євросоюз підтримав наш проект. Для цього Лілія Гриневич подала звернення від імені країни, відвідала Брюссель, зустрілась з Йоганнес Ханом, Комісаром ЄС щоб обговорити деталі. Це вікно створює для нас окремий кошик в межах програми, гроші з якого призначені виключно для нас. Тобто ми зможемо профінансувати проекти у вищій освіті, причому конкурувати за цю можливість будуть лише українські заклади, а не виші з усіх країн Європи.

Він також додав, що у сенсі обраних проектів “Еразмус+, наша країна одна з найуспішніших.

Якщо говорити про кредитну мобільність, можна подивитись на результат останніх трьох років - до неї долучилися понад 7000 студентів та працівників університетів. До того ж, Україна - одна з найбільш популярних країн, серед 131 країн-партнерів вона посідає друге місце. Якщо ми згадаємо результати конкурсу минулого року, то побачимо, що ми отримали 6 проектів в напрямку “Розвиток потенціалу вищої освіти”, та 14 за напрямом Жан Моне. Всі вони з великими бюджетами, отже ЄС робить дуже значні інвестиції в наш розвиток. - зауважив Рашкевич.

Разом із відкриттям окремого вікна фінансування, Україна отримала ще одну важливу можливість - ми можемо самостійно визначити, які проекти будуть розглядатися першочергово та отримають більше шансів на фінансування від ЄС. З огляду на це, Міністерство затвердило 2 основні напрямки розвитку для нашої країни:

Освіта дорослих

Згідно з Законом “Про освіту”, нам необхідно попрацювати над альтернативними траєкторіями освіти, її неформальними та інформальними видами. Все це ставить перед нами низку нових завдань - організувати, забезпечити та реалізувати відповідній освітній процес. Ми будемо заохочувати проекти із доданою цінністю для сфери освіти дорослих, із сталим впливом на розбудову цієї системи. - каже заступник Міністерки.

Навчання та викладання

Освітні рефори вимагають фахівців, що будуть ці зміни втілювати. Тільки тоді можна буде говорити про інклюзію, діджиталізацію освіти та взагалом про підвищення її якості. Тому ми очікуємо на проекти, які допоможуть зміцнити освітній потенціал українських педагогів. Саме їм буде надано перевагу. - наголосив Юрій Рашкевич.

Опубликовано 18.12.2018

Добавить комментарий
Проект INCITY.ORG.UA © 2024